Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Να τρώτε καλό πρωινό

Συνεχώς ακούμε παροιμίες που εξυμνούν την αξία του πρωινού γεύματος σε μία ισορροπημένη διατροφή και κατ’ επέκταση στην υγεία. Τι προσφέρει όμως πραγματικά το πρωινό γεύμα;

Μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά, περισσότερη ενέργεια, επιλογή ισορροπημένων γευμάτων καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα και φυσικά όταν επιλέγεται με σωστό τρόπο συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας και όχι να μας κάνει να αισθανθούμε δυσφορία και υπνηλία λόγω 'βαρυστομαχιάς'.


Ως εκ τούτου ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
• Αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά,μπισκότα)
• Φρούτα
• Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή γιαούρτι)
• Πρωτεΐνες (προαιρετικά, δεδομένου ότι στη σύγχρονη διατροφή προσλαμβάνονται σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα π.χ. τυρί,αυγό).


Τα αμυλούχα τρόφιμα, εκτός από τη βάση της καθημερινής μας διατροφής (σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής), πρέπει να αποτελούν και το βασικό συστατικό του πρωινού μας γεύματος.
Μας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) που θα μας εξασφαλίσουν την ενέργεια για όλη την ημέρα μας (καθώς οι υδατάνθρακες είναι το βασικό ενεργειακό 'νόμισμα' του οργανισμού), πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχει αποδειχτεί ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι διαφόρων ασθενειών του σύγχρονου δυτικού κόσμου, όπως του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας. Για να αυξήσουμε το περιεχόμενο της διατροφής μας σε φυτικές ίνες πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία ως λιγότερο επεξεργασμένα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες.
Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρωινό μας με φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων, ώστε να εμπλουτίσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας με περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αλλά και φυτικές ίνες.
Επιπλέον, ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να μας παρέχει τα μικροθρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της εργασίας μας, όπως είναι ο σίδηρος, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην πνευματική μας διαύγεια αλλά και στη σωματική μας αντοχή.
Η σύγχρονη εποχή έχει ως βασικό της κοινό γνώρισμα την έλλειψη χρόνου, που οδηγεί συνήθως στην αδυναμία τήρησης ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Κυριότερο 'θύμα' αυτού του τρόπου ζωής είναι κυρίως οι εργαζόμενοι, καθώς είναι εκείνοι που συνηθίζουν να παραλείπουν αυτό το τόσο σημαντικό γεύμα της ημέρας.


Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε μία σωστή επιλογή για πρωινό χωρίς να μας στοιχίσει σε ...χρόνο;


Μία ιδανική και ισορροπημένη λύση μπορούν να αποτελέσουν τα μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή μιράντα, αλλά και τα κράκερ ή μπισκότα τύπου digestive, καθώς αποτελούν μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων (αμύλου), φυτικών ινών και διάφορων βιταμινών και μετάλλων, και παράλληλα είναι απαλλαγμένα από trans λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.
Έτσι, συνοδεύοντας το γάλα ή το χυμό μας το πρωί, ακόμα και τον καφέ για τους λάτρεις του, με 3-4 μπισκότα ή κράκερ εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας αποδοτικά.
Με αυτό τον τρόπο, τα μπισκότα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσφέροντας πολύτιμους σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, χωρίς να το επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.
Επιπλέον, μία καλή επιλογή μαζί με τον χυμό μας είναι το ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και μαργαρίνη, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην καθημερινή μας πρόσληψη 'καλών' πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Leave a Reply