Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Οι αλλεργίες των μωρών σας

Η αλλεργία είναι ουσιαστικά μια παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες ουσίες τις οποίες ονομάζουμε αλλεργιογόνες και που εισβάλλουν στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα που γίνονται εύκολα αντιληπτά αποτελούν την αντίδραση των αντισωμάτων που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις αλλεργιογόνες ουσίες. Η πηγή της αλλεργίας μπορεί να είναι οτιδήποτε από το περιβάλλον του παιδιού και πολύ συχνά ενδέχεται να μην είναι κάτι ορατό. Από τους μύκητες που έχουν αναπτυχθεί στο σπίτι μέχρι την λάθος επιλογή απορρυπαντικού για τα ρούχα του μωρού, οι πιθανές αιτίες είναι πολλές. Ας δούμε κάποια από τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Η σκόνη του σπιτιού περιέχει ακάρεα, μικρά ζωύφια που δεν μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι, που είναι υπεύθυνα για την αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Σε κάθε σπίτι υπάρχει σκόνη κρυμμένη σε διάφορα σημεία, όπως στρώματα, μαξιλάρια, χαλιά, πάνινα κουκλάκια, κουβέρτες κ.α., με τα οποία το παιδί έρχεται συχνά σε επαφή. Είναι πιθανό, δηλαδή, η αλλεργία του παιδιού να ξεκινά ή και να επιδεινώνεται λόγω της σκόνης που βρίσκεται σε σημεία που ίσως να μην θεωρήσατε ανησυχητικά.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Καθαρίστε σχολαστικά το παιδικό δωμάτιο και μεταφέρετε αλλού τα παιχνίδια του, κρατήστε το μόνο ως δωμάτιο ύπνου.
Προτιμήστε τις βαμβακερές ή συνθετικές κουβέρτες από το πάπλωμα.
Καλύψτε το στρώμα με θήκη από πλαστικό που δεν μαζεύει σκόνη.
Μην αφήνετε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες για να μην γεμίζει ο χώρος σκόνη.
Μια άλλη αιτία πρόκλησης αλλεργιών είναι η μούχλα και οι μύκητες γενικότερα που αναπτύσσονται σε χώρους ζεστούς με υγρασία. Μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στις ντουλάπες, στα χαλιά, σε στρώματα ή κουβέρτες που έχουν καιρό να αεριστούν, ακόμη και στα μαξιλάρια. Οι μύκητες είναι υπεύθυνοι για τις αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και δεν γίνονται πάντα εύκολα αντιληπτοί.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Τα σεντόνια, οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια θα πρέπει να αερίζονται καθημερινά και να αλλάζονται τακτικά.
Σε δωμάτια με υγρασία όπως το μπάνιο να αποφεύγετε τα χαλιά.
Να καθαρίζετε συστηματικά τα κλιματιστικά του σπιτιού.
Αντικαταστήστε βρεγμένα χαλιά και απολυμάνετε μοκέτες και ταπετσαρία.
Μια γλυκύτατη πηγή αλλεργιογόνων ενδέχεται να είναι και το κατοικίδιο που το παιδάκι σας σίγουρα αγαπά πολύ. Τα γατάκια και τα σκυλάκια είναι χαριτωμένα και προσφέρουν βέβαια μεγάλη χαρά στο παιδί σας αλλά συχνά είναι υπαίτια και για αλλεργίες. Αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη, δεν είναι το τρίχωμά τους που είναι υπεύθυνο για τις αλλεργίες αλλά τα δερματικά κύτταρα που αποβάλλουν τα ζωάκια και τα οποία μεταφέρονται με το σάλιο και τα ούρα τους.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Μην επιτρέπετε στα ζώα να μπαίνουν στο σπίτι και να καθαρίζετε επιμελώς τους χώρους που αυτά κινούνται.
Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με τα ζώα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει όμως μετά να πλένουν καλά τα χέρια τους.
Κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε συχνά στο σπίτι ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές ενοχλήσεις στα παιδιά. Ειδικότερα, όμως, όταν πρόκειται για μωρά εκείνο το προϊόν που έρχεται καθημερινά και διαρκώς σε επαφή μαζί τους είναι το απορρυπαντικό με το οποίο πλένετε τα ρουχαλάκια του. Είναι εύλογο πως το μωράκι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα πρέπει να επιλέγετε δερματολογικά ελεγμένη σκόνη για τα ρούχα του για να μην του προκαλούνται ενοχλητικές φαγούρες.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Είναι καλύτερο να πλένετε χωριστά τα ρούχα του μωρού.
Για μεγαλύτερη προστασία του μωρού να σιδερώνετε τα ρούχα του καθώς έτσι σκοτώνετε τα μικρόβια.
Πολύ συχνές είναι και οι αλλεργίες που προκαλούνται από τις τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά. Το γάλα, τα αυγά, οι φράουλες, τα φιστίκια, το σιτάρι και το ψάρι είναι οι τροφές που συνήθως ευθύνονται για τις αλλεργίες. Αν το παιδί σας έχει κάποια σχετική αλλεργία τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που θα καταναλώσει την τροφή που το ενοχλεί. Με κάποια εξανθήματα, με ασθματική αναπνοή, φαγούρα και στομαχικές διαταραχές εκδηλώνονται κυρίως οι τροφικές αλλεργίες.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Κάθε φορά που θα προσθέτετε κάτι νέο στη διατροφή του είναι καλό να το παρακολουθείτε για τυχόν αντιδράσεις.
Φροντίστε να εμπλουτίζετε σταδιακά το διαιτολόγιο του ώστε να γνωρίζετε τι το πειράζει και τι όχι.
Αν κάποια τροφή το ενοχλεί καλό είναι να την αφαιρείτε από τη διατροφή του, αφού βέβαια συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πέραν βέβαια από τους αλλεργιογόνους παράγοντες που εντοπίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν και κάποιοι εξωτερικοί, όπως είναι η γύρη των λουλουδιών. Η γύρη που συνήθως βρίσκεται εν αφθονία στον αέρα τους ανοιξιάτικους μήνες, ευθύνεται για την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα αλλά και επιπεφυκίτιδα. Τις αλλεργίες αυτές τις καταλαβαίνετε από τα κόκκινα και δακρυσμένα μάτια, τα φτερνίσματα, το βήχα και κάποτε τη βουλωμένη μύτη. Η μόνη λύση είναι να αποφεύγετε τους χώρους που υπάρχουν λουλούδια καθώς εκεί είναι εντονότερο το πρόβλημα. Αν πάντως το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.









Leave a Reply