Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Κίνδυνοι στην βόλτα

Ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε όσον αφορά την ασφάλεια στη βόλτα με το καροτσι, είναι τα εξής:

• Το καρότσι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας για την ηλικία αυτή, τις οποίες πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια, π.χ. πάντα ασφαλίζουμε τη ζώνη πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα μας. Αν χρησιμοποιούμε μάρσιππο για βόλτες εκτός ή εντός σπιτιού, ελέγχουμε την καταλληλότητά του για τα κιλά του μωρού και φροντίζουμε να τοποθετούμε σωστά το ειδικό μαξιλαράκι για τη στήριξη του κεφαλιού του.
• Αν χρησιμοποιήσουμε για την έξοδό μας αυτοκίνητο, τηρούμε τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης πάντα και με απόλυτη σχολαστικότητα, όταν στο αυτοκίνητο υπάρχει παιδί. Προσοχή: τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σημαντικότατη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας!
• Στο αυτοκίνητο, δε μεταφέρουμε ποτέ ένα μωρό στην αγκαλιά ενός ενήλικα, ούτε και για λίγα μέτρα! Χρησιμοποιούμε πάντα τα ειδικά καθισματάκια, τα οποία έχουμε στερεώσει σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Προσοχή, το βάρος και το ύψος του παιδιού μετρούν για την επιλογή του καθίσματος και όχι η ηλικία του! Επίσης, δεν είναι όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου συμβατά με όλα τα αυτοκίνητα! Βεβαιωνόμαστε ότι το κάθισμα που θα επιλέξουμε τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και ότι το παιδί είναι τοποθετημένο και δεμένο σωστά πάνω του. Τα καθισματάκια για νεογέννητα τοποθετούνται «κοιτάζοντας» την πλάτη του καθίσματος περίπου μέχρι το μωρό να φτάσει τα 13 κιλά και, στη συνέχεια, μπορεί να τοποθετηθούν «κοιτάζοντας» μπροστά. Στη θέση του συνοδηγού δεν πρέπει να βάζουμε παιδικό κάθισμα, όταν υπάρχει ενεργός αερόσακος!
• Είναι ασφαλέστερο να βάζουμε και να βγάζουμε από το αυτοκίνητο τα παιδιά, από την πλευρά του πεζοδρομίου.
• Στα μέσα μαζικής μεταφοράς ακολουθούμε πάντα τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν την μετακίνηση μικρών παιδιών και τη χρήση καροτσιού.
• Αν πάμε μια βόλτα στην παιδική χαρά, θα κατευθύνουμε το μικρό παιδί σε δραστηριότητες που αρμόζουν στην ηλικία του. Πρέπει να το έχουμε διαρκώς υπό την επίβλεψή μας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βάλει στο στόμα του χαλίκια ή άλλα αντικείμενα που θα βρει στο χώμα ή μικρά κομμάτια από παιχνίδια άλλων μεγαλύτερων παιδιών.
• Αν πάμε ένα ταξίδι, έχουμε τα παιδιά συνεχώς υπό την εποπτεία μας, καθώς διάφοροι κίνδυνοι μπορεί να παραμονεύουν, όπως απόκρημνα σημεία του εδάφους, αφύλακτα πηγάδια κ.λπ. Αν φιλοξενηθούμε σε φιλικά σπίτια ή μείνουμε σε ξενοδοχεία και γενικά σε κάθε καινούργιο χώρο, η ανάγκη συνεχούς επίβλεψης είναι απολύτως απαραίτητη.
• Αν η βόλτα μας περιλαμβάνει επισκέψεις σε φιλικά σπίτια ή άλλους κλειστούς χώρους, θα πρέπει ο αερισμός να είναι επαρκής και να μην υπάρχουν άτομα που καπνίζουν. Η έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου μέσω του παθητικού καπνίσματος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής, καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος και την ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα βρέφη, των οποίων το αναπνευστικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μην ξεχνάμε ότι η αναπνοή και τα ρούχα των καπνιζόντων έχουν εμποτιστεί στον καπνό, καθώς και ότι ο καπνός «περιπλανάται» στο σπίτι ακόμη και αν καπνίζουμε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, κάτω από τον απορροφητήρα ή σε δωμάτιο με κλειστή πόρτα! Επίσης να θυμόμαστε ότι η έκθεση των παιδιών στις τοξικές ουσίες του καπνού είναι μεγαλύτερη στο αυτοκίνητο σε σχέση με το σπίτι.
• Η αποφυγή κλειστών χώρων έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τους χειμερινούς μήνες και λόγω της αυξημένης συχνότητας των λοιμώξεων το διάστημα αυτό. Με τη στενή επαφή ευνοείται η μετάδοση λοιμώξεων. Τα νεογέννητα και τα βρέφη είναι ευαίσθητα στις λοιμώξεις και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Οι κανόνες ατομικής υγιεινής έχουν μεγάλη σημασία όταν περιποιούμαστε νεογέννητα και βρέφη, ώστε να μην εκτεθούν σε λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδημιών. Καλό θα ήταν επίσης, για τους ίδιους λόγους να αποφεύγονται τα φιλιά στο πρόσωπο του μωρού ή το «ταχτάρισμά» του από αγκαλιά σε αγκαλιά, όπως επίσης και η στενή επαφή με μικρά παιδιά που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένα για τις κοινές παιδικές ασθένειες και είναι πιθανό να μεταφέρουν στο μωρό μια ίωση.

Leave a Reply