Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Σοκολάτα:Μύθοι και αλήθειες

1.- Η σοκολάτα έχει αντικαταθλιπτική δράση;
Αλήθεια! Η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, βοηθάει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία.Επί πλέον, εκκρίνεται σερετονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση!


2.- Η σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες;
Αλήθεια! Η σοκολάτα προκαλεί μυική και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, καθώς και χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις, για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.


3.- Η σοκολάτα συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής;
Μύθος! Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να αποδεικνύουν, πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ακμή και στην κατανάλωση σοκολάτας.Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.


4.- Η σοκολάτα προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους;
Μύθος! Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ημικρανίες, λόγω της τυραμίνης που περιέχει.Μία σοκολάτα 100 γραμ. περιέχει 0,75μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει ημικρανία.


5.-Η σοκολάτα περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά;
Αλήθεια! Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και Ε, λιπαρά, αμινοξέα κ.ά. Επί πλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασκώντας αντιθρομβωτική δράση, αλλά και πρόληψη κατά του καρκίνου.
Επίσης, λόγω του μαηνησίου και του καλίου, προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο χαλκός που περιέχει συμβάλλει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα.Τέλος, περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση τής αιμοσφαιρίνης.


6.- Η σοκολάτα προκαλεί εθισμό;
Υπό έρευνα! Αν η σοκολάτα προκαλεί εθισμό ή όχι είναι ένα θέμα, για το οποίο κατά καιρούς εκφράζονται διάφορες απόψεις.
Για παράδειγμα. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Στηρίζουν την άποψή τους στο ότι η σοκολάτα περιέχει σερετονίνη, ουσία η οποία αυξάνει το αίσθμα της ευφορίας και της έκστασης. Περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία που παρουσιάζει ψυχοδιεργετικές ιδιότητες.
Τέλος, η σοκολάτα περιέχει ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο, με συνέπεια την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που παρουσιάζουν ανάλογη δράση με αυτή της μορφίνης.
Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν μόνον ενδείξεις, χωρίς τελικά η ερευνητική κοινότητα να μπορεί να αποφανθεί αν η σοκολάτα έχει εθιστική ή όχι δράση.

Leave a Reply