Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Περισσότερες από 500.000 περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη νόσο πεθαίνουν κάθε χρόνο 275.000 γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης, αμέσως μετά τον καρκίνο του μαστού. Το 2050 οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου αναμένεται να φθάσουν το 1.000.000.
Το 99,7% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV. Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές αναφορές, το 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα μολυνθεί απ’ αυτόν κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει εξίσου γυναίκες κι άνδρες. Παρά το γεγονός ότι τα προφυλακτικά αποτρέπουν τη μετάδοσή του, δεν εξαλείφουν εντελώς τον κίνδυνο μόλυνσης διότι καλύπτουν μόνο το πέος. Αντίθετα, ο ιός προσβάλλει μια πολύ ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα, το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, αλλά και την εσωτερική επίστρωση του κόλπου, του ορθού και του στόματος.
Περίπου το 80% των HPV-θετικών γυναικών θα εμφανίσει μια παροδική μόλυνση και ο ιός θα υποστρέψει μόνος του ή δε θα προκαλέσει κανένα σύμπτωμα. Αλλά και στο υπόλοιπο 20%, μόνο το 4 - 5% θα αναπτύξει προκαρκινικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.
Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV, εκ των οποίων οι 20 - 30 μολύνουν τη γενετική περιοχή. Από αυτούς, οι τύποι 16 και 18 ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.
Το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε κορίτσια που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα ή που είναι σεξουαλικά ενεργές, αλλά αποδεδειγμένα δεν είναι φορείς όλων των τύπων του ιού που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις, η δεύτερη με διαφορά ενός μηνός από την πρώτη και η τρίτη με διαφορά έξι μηνών από την δεύτερη. Ο εμβολιασμός αφορά όλα τα κορίτσια ηλικίας 10 -16 ετών στα πλαίσια ενός προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός των νεαρών αγοριών δεν θεωρείται απαραίτητος, παρά το γεγονός ότι και οι άνδρες μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε οικονομικά τους εθνικούς φορείς υγείας, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, αφού οι άνδρες κατά κύριο λόγο δεν εμφανίζουν προβλήματα απ’ την HPV μόλυνση, ενώ αν εμβολιαστούν όλα τα κορίτσια, τα αγόρια δε θα μπορούν να τους μεταδώσουν τον ιό.

Leave a Reply