Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Η δίαιτα του...γραφείου

Πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε δίαιτας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε
τις αδυναμίες μας και να απαντήσουμε σε όλα τα διατροφικά μας ‘διλλήματα’. Τα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά είναι:
1. Ξυπνάω πάντα στο ‘παρά πέντε’ και δεν προλαβαίνω να φάω πρωινό: Να θυμάστε πάντα ότι ‘η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται’! Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του πρωινού δεν χρειάζεται παραπάνω από 10 λεπτά. Αν πάλι δεν πείθεστε και φεύγετε τρέχοντας από το σπίτι, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε μέσα στην τσάντα σας ή στο ντουλάπι του γραφείου σας τα εξής: μπάρες δημητριακών, κράκερ/φρυγανιές σίκαλης, κριτσίνια και μπισκότα με δημητριακά τα οποία θα συνδυάζετε με χυμό ή γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αν πάλι δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά, προτιμήστε ένα τοστ (ψωμί σίκαλης, ημίπαχο τυρί, βραστή γαλοπούλα) ή το παραδοσιακό και νόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης.
2. Δεν έχω χρόνο να φάω, είμαι πολύ αγχωμένη, δεν πεινάω και μένω πολλές ώρες νηστική: καλό είναι να γνωρίζετε ότι, για να λειτουργήσει ο οργανισμός σας και να έχετε την καλύτερη απόδοση στη δουλειά, χρειάζεστε συνεχή εφοδιασμό με ‘καύσιμα’! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα (το αργότερο ανά 3 ώρες πρέπει να τρώμε κάτι). Η συχνότητα των γευμάτων συμβάλλει στην:
Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
Συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Μειωμένη αποθήκευση λίπους.
Ρύθμιση και έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού.
Αν ωστόσο δεν ξέρετε τι να φάτε και προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε με επιπλέον κιλά, φροντίστε να έχετε στο γραφείο σας τα ακόλουθα τρόφιμα, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιώνονται:
Ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Αποξηραμένα φρούτα.
Κράκερ/κριτσίνια/παξιμάδια σίκαλης ή ολικής αλέσεως
Μπάρες/μπισκότα δημητριακών
Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο εφοδιάστε το με τα ακόλουθα:
Γάλα/γιαούρτι/τυρί χαμηλό σε λιπαρά
Βραστή γαλοπούλα με ελαιόλαδο
Χυμό
Έτσι, κάθε μέρα μπορείτε να έχετε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ!
3. Γυρνάω αργά στο σπίτι και δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω: Το μαγείρεμα θέλει κι αυτό οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μαγειρεύετε 1-2 φορές την εβδομάδα (κατά προτίμηση το σαββατοκύριακο) και να καταναλώστε μέσα στην εβδομάδα 2 φορές το ίδιο φαγητό. Μόλις το ετοιμάσετε, χωρίστε το σε μερίδες, τις οποίες θα φυλάξετε σε ατομικά τάπερ. Κάθε μέρα θα παίρνετε μαζί σας από ένα.
4. Δεν έχω χρόνο να πάω στο σούπερ μάρκετ και το ψυγείο μου είναι άδειο: Καμία διατροφή δεν μπορεί να είναι ισορροπημένη, αν δεν έχουμε τα κατάλληλα εφόδια! Δεν χρειάζεστε παραπάνω από μία ώρα την εβδομάδα να πάτε στο σούπερ μάρκετ και να κάνετε τις απαραίτητες προμήθειες για όλη την εβδομάδα. Προκειμένου να μην υποκύπτετε στις θερμιδογόνες λιχουδιές, είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία λίστα με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας: γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ, μέλι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελιές, όσπρια, πατάτες, κοτόπουλο, αυγά, τόνος σε λάδι ή νερό. Όλα τα παραπάνω είναι τρόφιμα που, αν έχετε πάντα στο σπίτι σας, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την επιλογή του delivery ή να τσιμπολογήσετε κάποιο λιπαρό ή πολύ γλυκό σνακ.
5. Δεν μπορώ να τρώω κυρίως γεύμα το μεσημέρι, επειδή μειώνεται η απόδοσή μου στη δουλειά, δεν το απολαμβάνω και μετά πεινάω περισσότερο: όταν το μεσημεριανό γεύμα χαρακτηρίζεται από υψηλό περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά, είναι σε μικρή ποσότητα, δεν περιέχει πολλά λιπαρά, θερμίδες και αλάτι και δεν το τρώτε γρήγορα, τότε αυξάνει την πνευματική σας απόδοση. Επίσης, η πρόσληψη μεσημεριανού γεύματος είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι, μέχρι την ώρα εκείνη, τα περισσότερα αποθέματα ενέργειας έχουν εξαντληθεί και αν δεν τα αναπληρώσετε θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο βραδινό.
6. Έχω πολύ άγχος για τη δουλειά μου και δεν μπορώ να χάσω κιλά: τα αγχώδη άτομα χάνουν πιο δύσκολα βάρος, εξαιτίας αυξημένης έκκρισης της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία αυξάνει την αποθήκευση λίπους και μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Προκειμένου λοιπόν να είναι αποτελεσματική η δίαιτα στο γραφείο, να καταπολεμήσετε το άγχος σας και ταυτόχρονα να έχετε την επιθυμητή απώλεια βάρους, ενισχύστε τη διατροφή σας με τα εξής:
Τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες & βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ψωμί/ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι), αυξάνουν το μεταβολισμό.
Φαγητά πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορεί να ανακουφίσουν από το άγχος.
Τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό καταναλώνετε τροφές που περιέχουν ‘υγιεινά’ λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα- όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο αλλά και τα πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, στο σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες και στις μαργαρίνες.
Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη, που ανακουφίζει από το άγχος και την κούραση. Συναντάται σε αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο.
Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ και σελήνιο, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.


Πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα στο γραφείο, μην ξεχνάτε:
Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα και σε καμία περίπτωση να μη μένετε νηστικοί πάνω από 3 ώρες.
Να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό
Να αποφεύγετε πατατάκια, γλυκά, έτοιμο φαγητό τύπου fast –food κλπ.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι ή το εστιατόριο, τότε τα έτοιμα γεύματα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως διάφορα σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, λαχανικά και τόνο ή κοτόπουλο ή τυρί και γαλοπούλα, σαλάτες με τυρί, όσπρια ή και ζυμαρικά χωρίς μαγιονέζα και παχυντικές σάλτσες, αλλά με λίγο ελαιόλαδο.
Για περισσότερη ενέργεια, να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών αλλά και αρκετό νερό (1,5-2 λίτρα την ημέρα). Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών με ζάχαρη και καφέ. Ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί με ροφήματα από πράσινο τσάι ή βότανα, ενώ η ζάχαρη στον καφέ, από μέλι.

Leave a Reply