Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Καλές σχέσεις με την πεθερά

Ο έλληνας άντρας επηρεάζεται από τη µητέρα του, διατηρώντας συχνά µια παθολογική και εξαρτηµένη σχέση µαζί της. Από αυτή τη σχέση όµως µπορεί να προκύψουν προβλήµατα µε το άλλο φύλο.

Πρόσφατη έρευνα* έδειξε ότι η ελληνίδα µητέρα συχνά αδυνατεί να καταλάβει πως ο γιος της έχει ενηλικιωθεί και τείνει να παρεµβαίνει άµεσα στη σχέση του µε το άλλο φύλο. Ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες και ζευγάρια καταλήγουν να επισκέπτονται κάποιο ψυχολόγο ζητώντας συµβουλές για το χειρισµό µιας τέτοιας κατάστασης, αφού ο τυπικός «µαµάκιας» συχνά βγάζει έξω από τα ρούχα της τη σύγχρονη Ελληνίδα. Είναι όλα στο µυαλό της ή µήπως έχει δίκιο;


Ο Έλληνας…
Ένα σηµαντικό εύρηµα της έρευνας είναι η σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών του άντρα που δυσχεραίνουν τη σχέση µε τη σύντροφό του. Οι άντρες λοιπόν κατά 24% βασίζονται στη γνώµη της µητέρας τους, ενώ σε ποσοστό 22% δεν παίρνουν µέρος στη διαµάχη ανάµεσα στη µητέρα και τη σύντροφό τους. Επίσης το 13% δίνει στη µητέρα του αναφορά για κάθε δραστηριότητά του, ενώ το 10% δυσκολεύεται να της πει «όχι». Τέλος, σηµαντικό ποσοστό (11%) θεωρεί υποχρέωσή του να παραστεί µε την πατρική του οικογένεια σε κοινωνικές υποχρεώσεις όπως γάµους ή βαφτίσια.


…και η µάνα του
Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε εκείνες τις συµπεριφορές των πεθερών που δηµιουργούν προβλήµατα στο ζευγάρι. Έτσι φαίνεται ότι οι ελληνίδες µητέρες τείνουν να παρεµβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους (24%), να ζητάνε από τον γιο τους να τις πάει στον γιατρό ή για ψώνια (19%), να τηλεφωνούν καθηµερινά και πάνω από 2 φορές (17%) και να κριτικάρουν τη νύφη τους σχετικά µε την καθαριότητα του σπιτιού ή το µαγείρεµα (16%). Το γεγονός ότι τα µέλη της ελληνικής οικογένειας διατηρούν ισχυρούς δεσµούς µεταξύ τους παίζει φυσικά πρωταρχικό ρόλο στο παραπάνω φαινόµενο.


Πεθερά - νύφη:
Η αιώνια διαµάχη
Οι διαµάχες µεταξύ πεθεράς και νύφης όταν προκύπτουν συνήθως είναι έντονες, καθώς η καθεµία προσπαθεί να επιβάλει ή να διατηρήσει την κυριαρχία της και να προβάλει την προσωπική της αξία, υποκινούµενη από το συναίσθηµα της ιδιοκτησίας και την ανασφάλεια.
Η πεθερά πιστεύει ότι έχει δικαίωµα να συµβουλεύει τον γιο ή τη νύφη της επειδή σκέφτεται ότι είναι πιο µεγάλη και ότι έχει πιο µεγάλη πείρα που µπορεί να είναι χρήσιµη στους νεότερους. Από την άλλη, η νύφη νιώθει ότι η πεθερά εισχωρεί σε πεδία της δικής της κυριαρχίας. Η πεθερά θεωρεί τον γιο της δικό της παιδί, ενώ η νύφη τον θεωρεί δικό της άντρα. Η πεθερά αισθάνεται ότι η νύφη προσπαθεί να αποµακρύνει τον γιο από κοντά της, ενώ η νύφη φοβάται ότι η πεθερά προσπαθεί να τον κρατήσει κοντά της. Η σύγκρουση λοιπόν είναι αναµενόµενη και συχνά αναπόφευκτη.
Πάντως τα παντρεµένα ζευγάρια που πλήττονται από την παρεµβατικότητα της πεθεράς παρουσιάζουν διενέξεις σε ποσοστό 61%, συναισθηµατική αποξένωση σε ποσοστό 26% και προβλήµατα στην επικοινωνία σε ποσοστό 13%. Παράλληλα τα άγαµα ζευγάρια τείνουν να χωρίζουν λόγω της συµπεριφοράς της µητέρας του άντρα σε µεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τα έγγαµα. Στα ζευγάρια ωστόσο άνω των 40 ετών φαίνεται ότι η παρεµβατικότητα της µητέρας του γιου δεν είναι τόσο µεγάλη. Σε αυτή τη φάση τα όρια που προστατεύουν το ζευγάρι έχουν πια διαµορφωθεί και κατά συνέπεια η παρέµβαση των γονιών και των συγγενών δεν αποτελεί σηµείο διένεξης.


Τα tips της ισορροπίας
• Μην µπαίνετε σε αγώνα σύγκρισης µε την πεθερά. Οι ρόλοι σας είναι διαφορετικοί και δεν έχει νόηµα να αποδείξετε ότι είστε καλύτερή της.
• Μην χρησιµοποιείτε τον σύντροφό σας ως µεσάζοντα. Εκφράστε όσο πιο ανοιχτά γίνεται αυτά που σας ενοχλούν την ώρα που σας ενοχλούν ενώπιον όλων. Μια ειλικρινής συζήτηση µε φιλικές διαθέσεις µπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσµατα.
• Μην δηµιουργείτε «στρατόπεδα». Γενικά καλό είναι να υπάρχει ενότητα. Παράλληλα συζητήστε µε τον σύντροφό σας για τα όρια που χρειάζεται να µπουν στην παρουσία της πατρικής οικογένειας στην κοινή σας ζωή.

Leave a Reply