Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Η αρτηριακή πίεση

Σας ανέβηκε η πίεση;
Yπάρχουν πολλοί και έξυπνοι τρόποι για να τη φέρετε σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς φάρμακα.
Ποια είναι η φυσιολογική τιμή;
Η ιδανική τιμή της αρτηριακής πίεσης είναι...
συστολική (“μεγάλη”) πίεση 120 mmHg και διαστολική (”μικρή”) πίεση 80 mmHg, άρα 120/80 mmHg.

Τι την προκαλεί
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα του άγχους, της καθιστικής ζωής, της παχυσαρκίας και της έντασης. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε οι γιατροί γνωρίζουν την ακριβή αιτία της δημιουργίας της, τουλάχιστον για το 95% των περιπτώσεων και πιστεύουν ότι οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η συντριπτική πλειοψηφία των υπερτασικών δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός αν τη μετρήσει τυχαία. Αυτό γιατί δεν προκαλεί συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια, ακόμα κι όταν είναι ασυνήθιστα υψηλή.
Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν
Το οικογενειακό ιστορικό: Αν και οι δύο γονείς έχουν υπέρταση, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν και τα παιδιά τους είναι περίπου 50%.
Η ηλικία: Μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.
Το σωματικό βάρος: Η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα.
Το αλάτι: Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της κατανάλωσης αλατιού. Ο μέτριος περιορισμός του αλατιού στη διατροφή μας μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το άγχος: Μμπορεί να οδηγήσει σε επίμονη υπέρταση, αν και δεν παύουν να υπάρχουν αμφιβολίες από πολλούς επιστήμονες.
Η εγκυμοσύνη: Φυσιολογικά, η αρτηριακή πίεση πέφτει στους τρεις πρώτους μήνες της κύησης. Μπορεί να αυξηθεί όμως αργότερα, προς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Η υπέρταση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη είναι σοβαρό πρόβλημα για τη μητέρα και το έμβρυο και χρειάζεται παρακολούθηση και θεραπεία με φάρμακα, ιδίως τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
1 Κόψτε το αλάτι
Τρώτε τα φαγητά σας φρέσκα και όχι συσκευασμένα ή έτοιμα.
Προσέχετε πάντα τις συσκευασίες των συντηρημένων τροφίμων και αποφεύγετε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Μη ρίχνετε αλάτι στα φαγητά.
Αποφύγετε τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα, όπως είναι το ψωμί, οι σάλτσες, οι μαγιονέζες, οι κέτσαπ, οι κύβοι κρεατικών, τα λουκάνικα, τα παστά και καπνιστά και κάποια είδη τυριών.
2 Αυξήστε το κάλιο
Η υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα φασόλια και οι μπανάνες. Επίσης, υιοθετήστε τη δίαιτα DASH που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά και γαλακτομικά.
3 Φάτε 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας
Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος για να ρίξετε την πίεσή σας από το να τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Σε έρευνα Ιταλών επιστημόνων εκείνοι οι οποίοι είχαν προδιάθεση για διαβήτη και υπέρταση κατάφεραν να μειώσουν την πίεσή τους τρώγοντας μαύρη σοκολάτα για 15 μέρες, κάθε μέρα. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή συστατικά που βρίσκονται στη σύνθεση της μαύρης σοκολάτας.
4 Ρίξτε το στο σκόρδο
Εντάξτε το στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη.
5 Πιείτε το γάλα σας
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι και το γάλα μπορεί να μειώσει την πίεση. Ισπανοί επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από ενήλικες χωρίς ιστορικό υπέρτασης για να εξετάσουν τη δράση των γαλακτοκομικών στην πίεση. Μετά από 27 μήνες, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είχαν 54% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση σε σχέση με όσους δεν τα κατανάλωναν.
6 Και το πράσινο τσάι βοηθά
Το πράσινο τσάι είναι καλή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν την πίεσή τους διατροφικά. Έρευνα του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του Ινστιτούτου Έρευνας της Επιστήμης της Διατροφής στη Βοστόνη δείχνει ότι η λήψη αποστάγματος πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει την πίεση και τη χοληστερόλη σε τρεις μόνο εβδομάδες. Το πράσινο τσάι περιέχει κατά 30%-40% πολυφαινόλες και φαίνεται ότι σε αυτές οφείλεται η ευεργετική δράση του τσαγιού.
7 Γυμναστείτε
Με την άσκηση η καρδιά να αντλεί το αίμα πιο αποδοτικά, η κυκλοφορία βελτιώνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει.Τα επίπεδα της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων επίσης μειώνονται και έτσι να επιβραδύνεται η ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης.Ελέγχεται καλύτερα το σωματικό βάρος, σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή.
Το μυστικό
O κρόκος (ή σαφράν) τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Ρίξτε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και αφήστε τους για 6-8 λεπτά. Σουρώστε και πείτε το

Leave a Reply