Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Προσοχή στη φυματίωση


Η φυματίωση επιστρέφει στην Ευρώπη και εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάλεσε τις εθνικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να μην ξεσπάσει πανδημία, δεδομένου ότι τα στελέχη της νόσου εμφανίζονται ιδιαίτερα ανθεκτικά στα φάρμακα.

Εγκαινιάζοντας ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα δράσης για τον καλύτερο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία των κρουσμάτων της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται με τον αέρα, η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη προειδοποίησε ότι η αδιαφορία επέτρεψε την έξαρση της φυματίωσης και αν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στο μέλλον.

«Η φυματίωση είναι μια παλιά ασθένεια, η οποία δεν εξαλείφτηκε ποτέ και τώρα εξελίσσεται με εκδικητικό τρόπο» δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Τζάκαμπ. «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο και η Λουτσίκα Ντιτίου, γραμματέας της πρωτοβουλίας «Συνεργασία Εξάλειψης της Φυματίωσης». Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το βάκιλο, αλλά μόνο το 10% εκδηλώνει την ασθένεια, για την οποία αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, επιφέρει τον θάνατο στον ασθενή μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια.

Τα κρούσματα των πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών της φυματίωσης εξαπλώνονται γρήγορα, με περίπου 440.000 νέους ασθενείς κάθε χρόνο ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κρούσματα αυτά συναντώνται σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Εκεί σημειώνονται περισσότερα από 80.000 κρούσματα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων κρουσμάτων.

Το Λονδίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων φυματίωσης μεταξύ των πρωτευουσών δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με περίπου 3.500 νέα κρούσματα τον χρόνο εκ των οποίων το 2% της πολυανθεκτικής μορφής. Το νέο πρόγραμμα δράσης του ΠΟΥ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύει να σώσει 120.000 ζωές μέχρι το 2015 και επικεντρώνεται στην ανάγκη να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τη νόσο και τα συμπτώματά της.

Leave a Reply