Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Η νέα μόδα:Δίαιτα Ντουκάν

Ένα τυπικό πρωτεϊνικό μενού
* Πρωινό. Καφές ή τσάι (με άπαχο γάλα και τεχνητό γλυκαντικό, εάν θέλει κανείς), δύο μικρά άπαχα γιαούρτια και 225 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσηζ, και μία φέτα γαλοπούλα, κοτόπουλο ή λίγων λιπαρών ζαμπόν ή ένα αυγό.
* Δεκατιανό. Ένα μικρό άπαχο γιαούρτι ή 115 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσηζ
* Μεσημεριανό. Μπούτι από κοτόπουλο, φιλέτα σολομού ποσέ ή μπριζόλα με custard αυγού.
* Απογευματινό. Ένα άπαχο γιαούρτι και μια φέτα γαλοπούλα
* Βραδινό. Γαρίδες σωταρισμένες σε βότανα και εσκαλόπ κοτόπουλου, και ένα πάνκεϊκ βρώμης.
1ο ΣΤΑΔΙΟ: Τι επιτρέπεται
Οτιδήποτε ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που ακολουθεί είναι απαγορευμένο, κατά το πρώτο στάδιο:
1. Άπαχο μοσχαρίσιο και βόειο κρέας ή κουνέλι (όχι χοιρινό ή αρνί). Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος και αποφύγετε τα παϊδάκια, διότι έχουν πολλά λίπη. Να το τρώτε ψητό, βραστό ή στον ατμό, δίχως βούτυρο, λάδι ή κρέμα γάλακτος (ούτε καν τις άπαχες εκδόσεις τους). Μπορείτε να το φάτε σαν μπιφτέκι (αναμεμιγμένο με αυγά και μπαχαρικά) ή να φάτε κατεψυχμένο μπέργκερ (αρκεί να περιέχει λιγότερο από 10% λίπος).
2. Κοτόπουλο και γαλοπούλα, δίχως την πέτσα και τα φτερά.
3. Ζαμπόν με λίγα λιπαρά και άπαχο. Να αποφεύγετε τα deli και τα καπνιστά.
4. Συκώτι (από μοσχάρι, βοοειδές ή κοτόπουλο).
5. Όλα τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα, «παχιά» ή μη, καπνιστά ή σε κονσέρβα με νερό).
6. Όλα τα οστρακόδερμα και τα θαλασσινά (ακόμα και καβουροπόδαρα)
7. Έως δύο αυγά την ημέρα, αλλά αν έχετε πολλή χοληστερόλη μην υπερβείτε τους 3-4 κρόκους την εβδομάδα (το ασπράδι μπορείτε να το τρώτε).
8. Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι με 0% λιπαρά, φρέσκο τυρί, κότατζ τσηζ και άπαχο γάλα. Το άπαχο σκέτο γιαούρτι και τα γιαούρτια με γεύση καρίδας, βανίλιας και λεμονιού συνιστώνται δίχως περιορισμό, αλλά τα άπαχα γιαούρτια φρούτων (περιέχουν πουρέ φρούτων) πρέπει να περιορίζονται (έως 2 την ημέρα).
9. Τεχνητά γλυκαντικά, ξύδι, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμός λεμονιού στο φαγητό, μουστάρδα και αλάτι (με μέτρο), κέτσαπ δίχως ζάχαρη (με μέτρο), τσίχλες χωρίς ζάχαρη.


Πρόσθετοι κανόνες
* Να πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο), ιδίως τις ώρες των γευμάτων, για να νιώθετε χορτάτοι. Τσάι, καφές και λάιτ ροφήματα (όχι πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι) μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτή την ποσότητα.
* Να τρώτε 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα (ως πόριτζ, πασπαλισμένο σε γιαούρτι ή σε μορφή pancake).
* Να περπατάτε με γρήγορο βήμα επί 20 λεπτά την ημέρα. Ο δρ Ντουκάν τονίζει πως η σύσταση αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
* Να αποφεύγετε κάθε μορφή πρόσθετου λίπους (βούτυρο ή λάδι).
2ο Στάδιο: Εισαγωγή των λαχανικών
Να εναλλάσσετε μέρες απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας (όπως αυτή ορίζεται στο πρώτο στάδιο) με μέρες συνδυασμού πρωτεϊνών-λαχανικών. Την εναλλαγή των ημερών θα την ορίσετε εσείς, αλλά ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θεωρείται το 1-1 (μία μέρα μόνο πρωτεϊνες, την επόμενη πρωτεινές-λαχανικά, την μεθεπόμενη μόνο πρωτεϊνες κ.ο.κ.).
Στο στάδιο αυτό εισάγονται τα λαχανικά (ωμά, στον ατμό, βραστά ή ψητά σε αλουμινόχαρτο), όπως αγγινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθο, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, φασόλια σόγιας, τομάτες.
Περιστασιακά μπορείτε να τρώτε και καρώτα ή πατζάρια, αλλά επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο, μην τα καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.
Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται φρούτα και αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (λ.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).
Μην ανησυχήσετε εάν δείτε πως επιβραδύνεται η απώλεια βάρους – επιμείνετε και κάποια στιγμή θα «ξεκολλήσετε».
Οι κανόνες
* 1-5 μέρες σκέτων πρωτεϊνών (όπως στο στάδιο 1) εναλλάσσονται με 1-5 μέρες πρωτεϊνών-λαχανικών.
* Αυξήστε την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
* Αυξήστε την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα
* Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρά την ημέρα.
3ο Στάδιο: Η σταθεροποίηση
Όταν φτάσετε στο επιθυμητό βάρος, αρχίζει η σταθεροποίηση, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τα κιλά που χάσατε. Ο γενικός κανόνας είναι πως χρειάζεστε 5 μέρες σταθεροποίησης για κάθε 0,5 κιλό που χάσατε.
* Να τρώτε καθημερινά όσες πρωτεϊνες και λαχανικά (μαζί) θέλετε, χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα, στους συνδυασμούς και στην ώρα
* Να τρώτε κάθε μέρα ένα φρούτο (αποφύγετε τις μπανάνες, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς)
* Να τρώτε κάθε μέρα δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, αλειμένο με λίγων λιπαρών βούτυρο
* Να τρώτε 40 γραμμάρια σκληρό τυρί την ημέρα (να αποφεύγετε το ροκφόρ, τα τυριά που αλείφονται και όσα παράγονται με γιδίσιο γάλα).
* Κατά το πρώτο ήμισυ της σταθεροποίησης να τρώτε μία μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα, και κατά το δεύτερο αυξήστε τες σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα σημαίνει 225 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας, δίχως λάδι ή μία μερίδα φακές, φασόλια, αρακά, ρύζι (κατά προτίμηση καφέ) ή πατάτες (πολύ σπάνια όμως και χωρίς βούτυρο).
* Διευρύνετε τη διατροφή σας και εντάξτε αρνί, χοιρινό και πλήρες ζαμπόν, μία ή δύο φορές την εβδομάδα (να αφαιρείτε το ορατό λίπος)
* Κατά το πρώτο ήμισυ αυτού του σταδίου, να κάνετε ένα «εορταστικό» γεύμα την εβδομάδα, στο οποίο θα τρώτε ό,τι θέλετε (να προτιμάτε κάτι που σας έχει λείψει πολύ). Κατά το δεύτερο ήμισυ, να κάνετε δύο «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, αλλά όχι σε συνεχόμενες μέρες.
Οι γενικοί κανόνες
* Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι, αυγά κ.τ.λ.)
* Να τρώτε 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα
* Να περπατάτε 25 λεπτά την ημέρα (περισσότερο, εάν σας αρέσει και έχετε χρόνο)
Τι να κάνετε αν «ξεφύγετε»
Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το βάρος σας και να μην ξαναπαχύνετε. Αν δείτε την ζυγαριά να «ανεβαίνει», μην πανικοβληθείτε αλλά κάνετε τα εξής:
* Ξανακάνετε επί μέρες τη διατροφή του 1ου σταδίου
* Περιορίστε την κατανάλωση άλατος (για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών)
* Αυξήστε την κατανάλωση υγρών σε 2 λίτρα την ημέρα
* Να κοιμάστε περισσότερο
* Να περπατάτε 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες μέρες.
4ο Στάδιο: Η συντήρηση
Στο στάδιο της συντήρησης υπόσχεται να μην ξαναπαχύνετε ποτέ, αρκεί να ακολουθήσετε τέσσερις βασικούς κανόνες για την υπόλοιπη ζωή σας:
* Να τρώτε ό,τι θέλετε, αλλά ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες του 3ου σταδίου (αυτού της σταθεροποίησης). Με άλλα λόγια: όσες πρωτεϊνες και λαχανικά θέλετε, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα, και κάθε εβδομάδα μόνο δύο φορές άμυλο και μόνο δύο «εορταστικά» γεύματα.
* Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες (ειδικά αυτή την ημέρα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα υγρά)
* Να περπατάτε με γρήγορο βήμα 20 λεπτά κάθε μέρα και ποτέ να μην μπαίνετε στο ασανσέρ ή στην κυλιόμενη σκάλα.
* Να τρώτε κάθε μέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.
Οι ενστάσεις των ειδικών
Το βιβλίο «The Dukan Diet» έχει ήδη πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εκδοτικού οργανισμού Random House που το διαθέτει εδώ και λίγες μέρες στις ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής, όμως, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αρτιότητά του.
Έχει πολλά λίπη
«Ουσιαστικά είναι “συνταγή καταστροφής”», λέει η διαιτολόγος δρ Κάρεν Κόνγκρο, διευθύντρια του Προγράμματος Ευεξίας στο Νοσοκομειακό Κέντρο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη. «Το να το ακολουθήσει κανείς για λίγο καιρό, πιθανώς δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι ανθυγιεινό. Περιέχει πολλά λίπη, δεν περιορίζει το αλάτι, έχει πολύ λίγα φρούτα, υδατάνθρακες και όσπρια, που πρέπει να αποτελούν τον κορμό της υγιεινής διατροφής».
Μαζί της συμφωνούν η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στην Διατροφή, το Περιβάλλον & την Εργασίας (ANSES) και η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία, που ήδη εξέδωσαν προειδοποιήσεις πως η μακροχρόνια ακολούθηση της συγκεκριμένης διατροφής είναι επιζήμια για την καρδιολογική υγεία.
Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη
Από την πλευρά της, η δρ Κόνι Ντίκαμν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, λέει πως η δίαιτα Dukan αποτελεί μια μορφή δίαιτας Άτκινς, η οποία ναι μεν μοιάζει πιο υγιεινή και λιγότερο βαρετή, αλλά «έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες την καθιστούν κακή επιλογή για μια υγιεινή απώλεια βάρους. Ει μη τι άλλο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως ο δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων αποτελεί εγγύηση για απώλεια βάρους».
«Μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή, θα ήταν να διαλέγει κανείς μικρές ποσότητες από ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με λαχανικά και φρούτα, και άπαχες πρωτεϊνες όπως το ψάρι, τα πουλερικά ή το άπαχο κρέας, συν λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμό των θερμίδων από πρόσθετα λίπη και ζάχαρη», τονίζει η δρ Ντίκμαν.

Leave a Reply