Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Αλκοολισμός

Τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει σχέση εξάρτησης με το αλκοόλ είναι τα εξής:

Θα πρέπει να παρουσιάζει αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ, δηλαδή να χρειάζεται όλο και περισσότερη ποσότητα ποτού για να φέρει τα επιθυμητά για εκείνον αποτελέσματα
Η ανάγκη για την κατανάλωση αλκοόλης να έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων δραστηριοτήτων στη ζωή του ατόμου. Δηλαδή το άτομο επιθυμεί να εξασφαλίσει πρώτα τη ‘δόση’ του και μετά να κάνει οτιδήποτε άλλο. Επίσης ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνει (είτε πίνει πολύ ή λίγο) πίνει πάντα σε συγκεκριμένες περιόδους (μεσημέρι ή βράδυ) και όχι τυχαία (όπως το να συνοδεύσει με ποτό το γεύμα του).
Εμφανίζει στερητικά συμπτώματα (εφίδρωση, διαταραγμένο ύπνο, άγχος, ένταση, εκνευρισμό ακόμη και παραλήρημα) όταν απέχει από το αλκοόλ.
Ανακουφίζεται από τα συμπτώματα στέρησης με το που αρχίζει να πίνει
Παρουσιάζει αποτυχημένες προσπάθειες για να κόψει το ποτό
Οι συνέπειες του αλκοόλ είναι καταστροφικές τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και τις σχέσεις του με το οικογενειακό του περιβάλλον


Κινδυνεύω από τη χρήση του αλκοόλ;
Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Το αλκοόλ προκαλεί συχνά βλάβες στο συκώτι και στην καρδιά. Μπορεί η μικρή κατανάλωση ορισμένων ποτών (κρασί) να είναι ωφέλιμη στην υγεία αλλά σε καμία περίπτωση η υπερβολική κατανάλωση δεν βοηθάει σε τίποτα τον οργανισμό. Αντιθέτως προβλήματα μνήμης, γνωστικές δυσλειτουργίες και νευρολογικές διαταραχές με πιο γνωστό το σύνδρομο Κορσακόφ και την αλκοολική άνοια έχουν άμεση σχέση με τη χρήση αλκοόλ. Παιδιά γυναικών που έπιναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παρουσίασαν πολλά προβλήματα ακόμη και θάνατο. Η χρήση της αλκοόλης επίσης επιδρά αρνητικά στην λειτουργία του ατόμου τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στον οικογενειακό. Είναι γνωστές οι συγκρούσεις μεταξύ συζύγων όπου ο ένας πίνει πολύ και πολλές φορές οδηγούν στη διάλυση του γάμου.


Έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί πολλές θεωρίες που αναλύουν τα αίτια της προβληματικής κατανάλωσης του αλκοόλ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και κατά κάποιον τρόπο ‘κληρονομείται’ σε άτομα της ίδιας οικογένειας ενώ άλλοι δίνουν βαρύτητα στους ψυχολογικούς παράγοντες καθώς το ποτό είναι ένα μέσο καταστολής του άγχους που προκύπτει από τις εσωτερικές συγκρούσεις του ατόμου. Έχει πράγματι διαπιστωθεί από έρευνες πως οι άνθρωποι επιζητούν το αλκοόλ για να νιώσουν πιο άνετοι, κοινωνικοί, ανοιχτοί στο να κάνουν καινούργιες γνωριμίες και για να απαλλαγούν από την ένταση της ημέρας και να χαλαρώσουν. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που ενώ δεν θέλουν να πιουν δεν μπορούν να αντισταθούν στην πίεση που ασκείται από τους φίλους για να πιουν ένα ‘ποτηράκι’ και να αρνηθούν.


Παρόλο που πολλοί ισχυρίζονται πως εάν κάποιος υπερβεί τα όρια δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά που υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει ελεγχόμενη χρήση του αλκοόλ. Ενώ παλιότερα τα περισσότερα προγράμματα θεραπείας βασίζονταν στην αρχή ‘μία φορά αλκοολικός, για πάντα αλκοολικός’ τώρα πλέον στοχεύουν στην εκμάθηση τεχνικών ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλης.


Λύση:
Εάν κάποιος πιστεύει ότι παρουσιάζει εξάρτηση από το αλκοόλ θα πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Μπορεί το αλκοόλ να είναι μία νόμιμη ουσία αλλά ο εθισμός σε αυτήν μπορεί να αποβεί καταστροφικός στη ζωή ενός ατόμου. Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθεί σε ειδικά κέντρα όπου ανάλογα με το πρόβλημα και το βαθμό της εξάρτησης θα έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν φάρμακα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και συμμετοχή σε ομάδες βοήθειας (όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί).

Leave a Reply