Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Προβλήματα στα άκρα του σώματος

Κάλοι
Εμφανίζονται στα σημεία όπου νεκρώνεται τοπικά το δέρμα,
εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης πίεσης και τριβής. Μπορεί να προκύψουν και ως αποτέλεσμα του τρόπου που βαδίζουμε. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν λόγω εγκυμοσύνης, εξαιτίας της επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης και της επίδρασης του επιπλέον βάρους στον τρόπο βάδισης ή εξαιτίας της πτώσης του μεταταρσίου (ενός οστού του πέλματος).
Τρόποι αντιμετώπισης
Όσο είναι ακόμα στην αρχή της, μια σκλήρυνση μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη φροντίδα. Αν, όμως, αμελήσουμε και εξελιχθεί σε κάλο, τότε θα χρειαστεί μικρή τοπική χειρουργική επέμβαση (σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή), για να αφαιρεθεί από τη ρίζα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, αφού πρώτα όμως συμβουλευτούμε τον ειδικό ποδολόγο.
Τρόποι πρόληψης
Να φοράμε άνετα παπούτσια ή να τοποθετήσουμε ειδικές, μαλακές «βάτες» μέσα στα παπούτσια.
Μύκητες
Τους συναντάμε πιο συχνά στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Προκαλούν ξεφλούδισμα, κοκκινίλες, φουσκάλες, δυσάρεστη οσμή, ακόμα και φαγούρα (σε προχωρημένο στάδιο). Ευδοκιμούν σε σκοτεινό, ζεστό και υγρό περιβάλλον, και γι’ αυτό τα δάχτυλα των ποδιών μας είναι ιδανικό μέρος.
Τρόποι αντιμετώπισης
Οι μύκητες θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή (αλοιφές, σπρέι, σκόνες ή και φάρμακα από το στόμα). Πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό ποδολόγο, για να διαπιστώσει το είδος του μύκητα και να μας δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Τρόποι πρόληψης
Μπορούμε να περιορίσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες μόλυνσης από μύκητες, αν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, στεγνώνοντας καλά την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους και να μην χρησιμοποιούμε πετσέτες ποδιών που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλα άτομα. Επίσης, να μην δανείζουμε και να μην δανειζόμαστε παπούτσια φίλων.
Ονυχομυκητίαση
Πολύ συχνά συναντάμε τους μύκητες στα νύχια των ποδιών. Ονυχομυκητίαση μπορεί να εμφανίσουμε για τους ίδιους λόγους που εμφανίζονται και οι μύκητες στα δάχτυλα. Πάντως, αν πάσχουμε από διαβήτη ή από διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, κινδυνεύουμε περισσότερο να προσβληθούμε από ονυχομυκητίαση. Επίσης, είμαστε πιο επιρρεπείς αν είναι πεσμένη η άμυνα του οργανισμού.
Τρόποι αντιμετώπισης
Φυσικά, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν προλάβουμε το πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο. Αν το αφήσουμε να εξελιχθεί, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και αφαίρεση του νυχιού.
Τρόποι πρόληψης
Με όλους τους τρόπους που προλαμβάνουμε και τους μύκητες στα δάχτυλα. Φροντίζουμε να κάνουμε πεντικιούρ μόνο όπου ξέρουμε ότι αποστειρώνονται τα εργαλεία.
Μυρμηγκιές
Πρόκειται για καλοήθη εξογκώματα, άγρια στην υφή, τα οποία αναπτύσσονται στο δέρμα του πέλματος από ιούς και μεταδίδονται με την επαφή (μυρμηγκιές εμφανίζονται συχνότερα στα χέρια). Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και με κιτρινωπό ή ρόδινο χρώμα. Δεδομένου ότι οι μυρμηγκιές οφείλονται σε ιό, μπορούν να μεταδοθούν με όλους τους τρόπους που μεταδίδονται και οι μύκητες.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η φροντίδα του ειδικού είναι απαραίτητη. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά φάρμακα, χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους (ή λέιζερ) ή κρυοθεραπεία (με υγρό άζωτο).
Τρόποι πρόληψης
Τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που αναφέραμε και στους μύκητες και προσέχοντας διπλά, ειδικά αν έχουμε κάποια πληγή στα πόδια.
Ραγάδες
Είναι τα βαθιά σκισίματα στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία μοιάζουν με μικρές χαράδρες. Εμφανίζονται, συνήθως, στην εξωτερική πλευρά του πέλματος, ιδιαίτερα στη φτέρνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πονάνε. Μπορεί να οφείλονται στην έντονη ζέστη, στην ελλιπή φροντίδα, στην αφυδάτωση του οργανισμού, στις παραμορφώσεις που ποδιού ή σε κάποιες δερματικές παθήσεις (νευροδερματίτιδα, ψωρίαση κ.λπ.), ακόμα και στην εμμηνόπαυση.
Τρόποι αντιμετώπισης
Με την απομάκρυνση των σκληρύνσεων και με τις φαρμακευτικές αλοιφές που θα συστήσει ο ειδικός ποδολόγος.
Τρόποι πρόληψης
Αν αντιληφθούμε ραγάδες σε πρώιμο στάδιο, λειαίνουμε συχνά την επιφάνεια. Πάντως, ανεξάρτητα από το στάδιο της πάθησης, υπάρχουν ειδικές επουλωτικές αλοιφές. Ακολουθούμε τη θεραπεία που θα μας συστήσει ο ειδικός.
Βασικοί κανόνες φροντίδας και πρόληψης
Προτιμάμε τα δερμάτινα παπούτσια από μαλακό δέρμα (που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει). Να θυμόμαστε ότι οι χοντρές σόλες μειώνουν την πίεση που δέχονται τα πόδια όταν περπατάνε σε σκληρές επιφάνειες.
Προτιμάμε τις βαμβακερές κάλτσες, που προστατεύουν τα πόδια από τις τριβές και την ανάπτυξη μυκήτων, και τις αλλάζουμε καθημερινά (και σίγουρα όταν αισθανόμαστε υγρασία στα πόδια).
Δεν αγοράζουμε πολύ στενά παπούτσια, ειδικά μπροστά στα δάχτυλα. Αν μας αρέσουν, προσπαθούμε τουλάχιστον να μην τα φοράμε για πολλές ώρες.
Τα παπούτσια με χαμηλό τακούνι (αλλά όχι εντελώς επίπεδα) είναι πιο φιλικά για τα πόδια. Τα ψηλοτάκουνα προκαλούν βλάβες στα πόδια.
Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος έχει καθοριστική σημασία για την αποφυγή των παθήσεων στα πόδια. Δεν πρέπει να παραμελούμε, λοιπόν, να κάνουμε στα πόδια κάποιο ανακουφιστικό μασάζ και να γυμναζόμαστε τακτικά.

Leave a Reply