Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου


Ένας υπνάκος μέσα στην μέρα δεν διώχνει απλώς την κούραση, αλλά βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα του εγκεφάλου να απορροφά νέες πληροφορίες και να θυμάται, βοηθώντας έτσι τον άνθρωπο να μαθαίνει νέα πράγματα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι εθελοντές που κοιμήθηκαν μιάμιση ώρα μετά το μεσημέρι, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει έναν υπνάκο. Μέχρι τώρα είχαν γίνει διάφορες μελέτες σχετικές με την "επιστήμη του ύπνου", αλλά δεν υπήρχε οριστικό συμπέρασμα για τα οφέλη που έχει ο εμβόλιμος ύπνος ή "σιέστα".
Η νέα έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Μάθιου Γουόκερ. Τα πειράματα, με τη συμμετοχή 39 υγιών ενηλίκων, έδειξαν ότι σε όσους κοιμούνται ενδιάμεσα μέσα στην μέρα, το μυαλό τους λειτουργεί καλύτερα. Από την άλλη, όσο πιο πολλή ώρα μένει κανείς ξύπνιος, τόσο πιο αργά δουλεύει ο νους του.
Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τον ύπνο για να επεξεργαστεί τις βραχυπρόθεσμες μνήμες, δημιουργώντας "χώρο" για την εκμάθηση νέων γεγονότων και δεδομένων.
Η επεξεργασία αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, συμβαίνει στη φάση ανάμεσα στο βαθύ ύπνο και στον ύπνο με όνειρα, κατά την οποία οι μνήμες των γεγονότων της μέρας μεταφέρονται από την "προσωρινή αποθήκευσή τους" στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, σε μια άλλη περιοχή, τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ίσως έχει περισσότερο "αποθηκευτικό χώρο".

2 Responses so far.

  1. EΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ.ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ.Ο ΥΠΝΟΣ
    ΘΡΕΦΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ.ΚΑΙ ΤΟ
    ΚΡΑΣΙ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΑ.ΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙ.ΤΟ ΛΙΓΟ
    ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΠΟΛΥ.ΤΩΝ ΣΤΕΛΝΗ ΠΑΡΕΑ.ΣΤΟΝ [ ΠΕΤΡΑΝ]
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ...

  2. Πολύ σωστά τα λες...

Leave a Reply