Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Η σωστή δίαιτα

Ένας πολύ συνηθισμένος αλλά συνήθως αποτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η καταμέτρηση των ημερησίως προσλαμβανόμενων θερμίδων και μόνον.
Ο τρόπος αυτός είναι αποτυχημένος διότι μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί συνήθως να διαρκέσει πολύ, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικές παράμετροι όπως η ποιότητα της διατροφής.
Για παράδειγμα είναι λάθος οι 1500 θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώσει μια γυναίκα 70 κιλών να προέλθουν από μία μερίδα ζυμαρικών και μια σοκολάτα. Η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε υδατάνθρακες και σάκχαρα προκαλούν την έκκριση υψηλών ποσοτήτων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται από το πάγκρεας σε απάντηση υψηλών συγκεντρώσεων σακχάρου στο αίμα: πολύ απλά μειώνει το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα και το μετατρέπει σε λίπος που εναποτίθεται στα διάφορα σημεία του σώματος. Επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει συνεχώς γλυκά έχει μια συνεχή έκκριση ινσουλίνης που τον δυσκολεύει να διατηρήσει το ιδανικό σωματικό του βάρος, πόσο μάλλον να το μειώσει. Επιπλέον, η υπερέκκριση ινσουλίνης προκαλεί τάσεις υπογλυκαιμίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα συνεχές αίσθημα πείνας και έλλειψης κορεσμού. Άρα το άτομο που καταναλώνει πολλά γλυκά και υδατάνθρακες, όσο και να ελέγχει τον ημερήσιο αριθμό προσλαμβανόμενων θερμίδων, θα αισθάνεται συνεχώς πείνα, αδυναμία και συνεπώς πολύ μεγάλη δυσκολία στο να συνεχίσει την «υποθερμιδική» δίαιτά του. Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου να ξεχαστεί η προσήλωση στην δίαιτα και να ξαναμπεί σε μια φάση υπερκατανάλωσης θερμίδων. Ο θερμιδομετρητής που θα βρείτε στις ιστοσελίδες του femme.gr δεν θα σας ωφελήσει αν δεν αλλάξετε κάποιες παραμέτρους της ζωής σας, όπως η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών και η σταδιακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.


Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, όσο συνηθίζεται με βάση τον δυτικό τρόπο ζωής. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο παρελθόν οι μοναδικές πηγές σακχάρων για τον άνθρωπο ήταν μόνο τα φρούτα και το μέλι. Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανικό προϊόν πολύ μεγάλης θερμιδικής αξίας, που στην ποσότητα που προσφέρεται στον καταναλωτή των δυτικών κοινωνιών είναι παντελώς άχρηστη και δημιουργεί πλείστα προβλήματα.


Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα πολύ χρήσιμο δώρο στον εαυτό του ας μειώσει έως και να διακόψει εντελώς την κατανάλωση ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή, είτε πρόκειται για γλυκά, είτε πρόκειται για τον καθημερινό καφέ, είτε πρόκειται για το λευκό ψωμί. Αυτή και μόνο η κίνηση χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στις διατροφικές του συνήθειες θα έχει ως συνέπεια την σταθερή απώλεια βάρους, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (1-2 μηνών). Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Αν η διακοπή της χρήσης της ζάχαρης συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα ήπιας αεροβικής άσκησης (πχ περπάτημα 30 λεπτών 3 φορές την εβδομάδα), τότε η μείωση βάρους θα είναι ακόμα πιο αισθητή και σταθερή. Αυτό όμως που γίνεται αντιληπτό με αυτήν την διαδικασία είναι η σταδιακή εξάλειψη του αισθήματος πείνας στα ενδιάμεσα των γευμάτων και η εξάλειψη του αισθήματος αδυναμίας που έχουν τα υπέρβαρα άτομα.


Η σταδιακή διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών συνδυάζεται ιδανικά με την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, δημητριακών και φρούτων. Μια πολύ καλή λύση είναι η ένταξη στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής 3 τουλάχιστον γευμάτων με λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, ντομάτα κλπ), χωρίς να στερείστε τίποτε άλλο. Τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών τροφών και επιπλέον δημιουργούν μια αίσθηση κορεσμού που θα σας αποτρέψει από το να καταναλώνετε επιπλέον φαγητό. Επιπλέον, τα λαχανικά ομαλοποιούν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα προσβολής από νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος.


Αφού κάνετε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας, τότε είστε έτοιμοι/έτοιμες για να αρχίσετε τον έλεγχο των θερμίδων για μια αργή και σταδιακή απώλεια βάρους.

Leave a Reply