Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Τα θετικά των βιταμινών



βιταμινες
Οι βιταμίνες που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στις περισσότερες τροφές, βοηθούν στον έλεγχο ζωτκών σωματικών λειτουργιών.
Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες.
Η ανεπάρκεια βιταμινών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες ή προκαλώντας συγκεκριμένη αβιταμίνωση.
Στα παιδιά, η αβιταμίνωση μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Οι βιταμίνες είναι μεν απαραίτητες χρειάζονται όμως σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρόλο που ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων λαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών, σπανίως είναι αυτό αναγκαίο και οι βιταμίνες είτε συγκεντρώνονται στο σώμα -πράγμα ενδεχομένως επικίνδυνο- ή αποβάλλονται γρήγορα ανάλογα με την διαλυτότητα τους.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μια ποικιλία ζωτικών και φυτικών τροφίμων σε τακτική βάση, μπορεί να εξασφαλίσει μια συνεχή παροχή βιταμινών και να προλάβει αβιταμινώσεις.
Ο ρόλος των βιταμινών και οι κυριότερες πηγές αυτών.
Βιταμίνη ΑΡόλος
υγειές δέρμα και μάτια
Πηγές
Ιχθυέλαια, συκώτι, νεφρά, αυγά, πλήρες γάλα, βούτυρο και μαργαρίνη, πράσινα και κίτρινα λαχανικά.
Θειαμίνη (Β1)Ρόλος
Έκλυση ενέργειας
Πηγές
Απαχο χοιρινό, εντόσθια, γαλακτοκομικά, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ριβοφλαβίνη (Β2)Ρόλος
Παροχή ενέργειας
Πηγές
Γάλα, ψάρι εντόσθια, εκχύλισμα μαγιάς
ΝιασίνηΡόλος
Παροχή ενέργιεας
Πηγές
Δημητριακά, τυρί, αυγά, ψάρι, φρούτα, κρέας.
Πυριδοξίνη (Β6)Ρόλος
Yγιές αίμα
Πηγές
Αυγά, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά.
Φολικό οξύΡόλος
Πρόληψη αναιμίας
Πηγές
Εντόσθια, ωμά πράσινα λαχανικά
Παντοθενικό οξύΡόλος
Παροχή ενέργειας
Πηγές
Ζωικά προιόντα, δημητριακά, όσπρια
ΒιοτίνηΡόλος
Μεταβολισμός λίπους
Πηγές
Κρόκος αυγού, εντόσθια
Βιταμίνη C
Ρόλος
Yγιή ούλα και γρήγορη επούλωση
Πηγές
Πατάτες, λαχανικά, φρούτα, πιπεριές, πορτοκάλια, εσπεριδοειδή
Βιταμίνη DΡόλος
Γερά οστά και δόντια
Πηγές
Γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια.
Βιταμίνη ΕΡόλος
Σταθεροποίηση ακόρεστων λιπαρών στον οργανισμό
Πηγές
Δημητριακά, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια
Βιταμίνη ΚΡόλος
Πήξη αίματος
Πηγές
Δημητριακά και λαχανικά
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, που καλείται επίσης και ασκορβικό οξύ είναι σπουδαιότατη χημική ένωση, η οποία βρέθηκε, αρχικά στα εσπεριδοειδή.
Λειτουργίες:
Παρακάτω δίνονται οι αντιδράσεις στις οποίες παίρνει μέρος η βιταμίνη C.
1. Σχηματισμός του κολλαγόνου. Γι΄ αυτό η χορήγηση βιταμίνης επιταχύνει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.
2. Χρησιμοποίηση σιδήρου. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
3. Αντιοξειδωτική δράση.
4. Στήριξη δοντιών και των οστών.
5. Ισχυροποίηση των τοιχωμάτων των τριχοειδών και αιμοφόρων αγγείων.
6. Μεταβολισμός του φολλικού οξέος.
7. Σύνθεση και απελευθέρωση στεροειδών ορμονών
8. Προφύλαξη από λοιμώξεις και πυρετό.
Συμπτώματα ανεπάρκειας
1. Υποκλινικό σκορβούτο (απώλεια σωματικού βάρους πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες, νευρικότητα, δύσπνοια, ευαίσθητα ούλα, κατάγματα οστών, αργή επούλωση πληγών).
2. Κλινικό σκορβούτο (αιμορραγία ούλων, μεγάλα αιματώματα αναιμία, εκφύλιση των μυϊκών ινών, αιφνίδιος θάνατος που προέρχεται από σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, ή οξεια καρδιακή κάμψη).
Πηγές:
Πολύ καλές πηγές:
πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ, λεμόνια, πιπεριές, σέλινο
Καλές πηγές:
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολα, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι, ντομάτα.
Φτωχές πηγές:
μήλα, σπαράγγια, μπανάνα, μούρα, κεράσια, συκώτι, ροδάκινα, αχλάδια, γλυκοπατάτες

Leave a Reply