Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Κόκκινο κρασί:Προστατεύει την υγεία μας

Οι μελέτες που αφορούν στο κόκκινο κρασί επιδεικνύουν θεαματικά αποτελέσματα.
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα προστατεύει την υγεία μας, προφυλάσσοντας τη από πολλές σύγχρονες ασθένειες.Λίγο κρασί κάνει καλό στην καρδιά και διώχνει το άγχος. Αντίθετα το πολύ προκαλεί υπέρταση και ενοχοποιείται για εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μετρημένες δόσεις μειώνει το ινωδογόνο και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Οι δράσεις αυτές ελαττώνουν την εμφάνιση θρόμβων (πηγμένο αίμα) στα αγγεία της καρδιάς και του σώματος και θεωρούνται αποδείξεις μειώσεις οξέων και χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (καταστάσεις επιταγχυνόμενης φθοράς και γήρατος). Τα οφέλη του κρασιού οφείλονται στα φλαβονοειδή και την ρεσβερατρόλη που υπάρχουν ιδιαίτερα στο κόκκινο κρασί. Τα φλαβονοειδή υπάγονται στην μεγάλη οικογένεια των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι τα πλέον ευεργετικά για τον οργανισμό.Έχετε υπόψη σας ότι το κόκκινο κρασί είναι το πλουσιότερο σε καρδιοπροστατευτικά και αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά. Πάντως οι ψηλές δόσεις αιθανόλης (καθαρού αλκοόλ) προκαλούν ύπουλες υπογλυκαιμίες σε διαβητικούς, έλλειψη βιταμίνης Β1 στους ενήλικες και άνοια στους υπερήλικες.


Ωστόσο μελέτες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα:

  • μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη
  • παρεμβαίνει σε διάφορα στάδια της γένεσης του καρκίνου
  • παρατείνει τη ζωή
  • βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος
  • αποτελεί ασπίδα για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη.

Πόσο κρασί να πίνετε;Οι ειδικοί συστήνουν 2 ποτηράκια ημερησίως οι άντρες και 1 ποτηράκι οι γυναίκες. Στις γυναίκες τα ποτηράκια μειώνονται κατά 30 με 50% λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους και της μειωμένης έκκρισης ενός ειδικού ενζύμου στο γυναικείο στομάχι. Την ίδια πρόληψη πρέπει να ακολουθούν και οι μικρόσωμοι άνδρες. Η τυπική ποσότητα αλκοόλ που σχετίζεται με τη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ισοδύναμη με 360ml μπύρα, 150 ml κρασί ή 45 ml άλλου αλκοολούχου ποτού. Σε αντίθεση με τη θετική επίδραση της μικρής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου κ.ά.Οδηγίες για… οινομάγειρεςΌταν το κρασί χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από το μπουκάλι ή είναι ελάχιστα μαγειρεμένο λειτουργεί ως ελαφρύ συντηρητικό των τροφών.Το κρασί ενισχύει τις πρωτεΐνες των γαλακτομικών καθιστώντας μία σάλτσα με αυτά τα υλικά πιο παχύρρευστη.Το άμυλο διασπάται από το οινόπνευμα με αποτέλεσμα οι σάλτσες με κρασί να έχουν περισσότερο λεπτή υφή. Η ιδιότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να αποτελέσει και εργαλείο για τον μάγειρα.Το κρασί δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό απέναντι σε κάποια υλικά και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή: μπορεί να προκαλέσει διπλασιασμό του απαιτούμενου χρόνου βρασμού για τα λαχανικά ή να σκληρύνει τα όσπρια με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιμήκυνση του χρόνου μαγειρέματος.Ζεσταίνετε πάντα το κρασί όταν μαγειρεύετε ώστε να περιορίσετε τον αρχικό όγκο και να συγκεντρωθούν τα αρώματα. Πολλοί σεφ ακολουθούν τον κανόνα που αναφέρει ότι το κόκκινο κρασί πρέπει να μαγειρευτεί μέχρι να μειωθεί στο μισό. Το λευκό κρασί που έχει πιο ελαφρά χαρακτηριστικά χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση άρα θα πρέπει να μαγειρευτεί τόσο ώστε να περιοριστεί στο 1/3 της αρχικής του ποσότητας. Στα γλυκά κρασιά απαιτείται πολύ μικρός περιορισμός των υγρών, θα πρέπει δηλαδή να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος.Το οινόπνευμα διαλύει τα λίπη και γι αυτό το αραίωμα του υπολείμματος στο τηγάνι – για τη δημιουργία μιας σάλτσας – μπορεί να γίνει πιο εύκολα με κρασί παρά με νερό ή ζωμό.

Leave a Reply