Ζήστε τη μοναδική ευκαιρία κέρδους στην Avon

Βρες μας στο Facebook και στο Twitter

Γυμναστική:µύθοι που καταρρίπτονται


Τι λέγεται: Όσο πιο πολύ γυµνάζοµαι τόσο το καλύτερο.
Τι ισχύει: Η υπερβολή σε γενικές γραµµές είναι εχθρός. Το ίδιο ισχύει και για τη γυµναστική. Η ιδανική συχνότητα είναι 3-4 φορές την εβδοµάδα, αφού το σώµα χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να συνέλθει από τους φυσιολογικούς µικροτραυµατισµούς που προκαλούνται από τη δηµιουργία των νέων µυϊκών ιστών κατά την άσκηση. Το ιδανικό είναι να καταφύγετε σε αυτό που οι ειδικοί ονοµάζουν «ενεργητική ξεκούραση», δηλαδή την αποχή από τη συστηµατική γυµναστική αλλά όχι από την κίνηση. Έτσι ενεργητική ξεκούραση είναι το περπάτηµα, τα σπορ, το κολύµπι και άλλες παρόµοιες δραστηριότητες που δεν αφήνουν το σώµα να «κοιµηθεί», αλλά του προσφέρουν ένα διάλειµµα από το γυµναστήριο.

Τι λέγεται: Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω, αφού έτσι κι αλλιώς γυµνάζοµαι πολύ. 
Τι ισχύει: Σε καµία περίπτωση η άσκηση δεν αποτελεί άλλοθι για να προβούµε σε αδικαιολόγητες λαιµαργίες. 
Αν σκεφτούµε ότι η «δυνατή» γυµναστική µάς βοηθάει να χάσουµε 400-600 θερµίδες σε µία ώρα, όσες δηλαδή έχει και µία πάστα, αµέσως οι ισορροπίες καταρρίπτονται. Κανένα πρόγραµµα γυµναστικής, ακόµα και το πιο σκληρό, δεν µπορεί να µας χαρίσει ένα όµορφο και υγιές σώµα αν εµείς δεν ακολουθήσουµε µια σωστή διατροφή. Το ιδανικό είναι να ακολουθούµε αερόβια άσκηση σε συνδυασµό µε βάρη. Η πρώτη γυµνάζει το σώµα και ενισχύει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, αλλά ωθεί το σώµα να ζητάει θερµίδες, ενώ τα βάρη γυµνάζουν και παράλληλα συµβάλλουν στην απώλεια θερµίδων.
Τι λέγεται: Το ότι δεν κάνω γράµµωση σηµαίνει ότι δεν κάνω σωστή γυµναστική. Τι ισχύει: Εδώ είναι η διαφορά µεταξύ τού φαίνεσθαι και του είναι. Το πόσο διαγράφονται οι µύες που έχουν γυµναστεί εξαρτάται από το στρώµα του λίπους που βρίσκεται πάνω από αυτούς. Μπορεί, για παράδειγµα, κάτω από το λίπος της κοιλιάς µας να κρύβονται πολύ γυµνασµένοι µύες που απλά δεν φαίνονται. ∆εν σηµαίνει λοιπόν σε καµία περίπτωση ότι δεν κάνουµε σωστή γυµναστική. Ο ισχυρισµός λοιπόν ότι µερικοί άνθρωποι γραµµώνουν πιο εύκολα από κάποιους άλλους είναι αληθής και έχει σχέση µε το πού έχουν τις λιποαποθήκες τους και από ποιο σηµείο χάνουν λίπος. Για παράδειγµα, οι άντρες κάνουν αµέσως γράµµωση στο χέρι, µια και το αντρικό σώµα δεν έχει λιποποθήκες εκεί, ενώ οι γυναίκες δυσκολεύονται µέχρι να την αποκτήσουν, µια και έχουν. Εν ολίγοις η γράµµωση εξαρτάται από το φύλο, το σηµείο όπου βρίσκονται οι λιποαποθήκες, καθώς και από την ποιότητα του δέρµατος του καθένα, δηλαδή αν είναι χοντρό ή λεπτό ώστε να είναι και αναλόγως «διάφανο».
Τι λέγεται: Είµαι παχιά, άρα δεν είµαι γυµνασµένη.
Τι ισχύει: Η συνήθης άποψη που συνδέει το βάρος µε την εκγύµναση του σώµατος είναι εντελώς λανθασµένη. Το ότι κάποιος είναι παχύς δεν σηµαίνει ότι δεν είναι γυµνασµένος, ενώ κάποιος αδύνατος δεν είναι απαραίτητο να είναι. Το βάρος µας δεν έχει σχέση µε το πόσο εξασκηµένοι είναι οι µύες µας. Κάποια γυναίκα µε παραπάνω κιλά µπορεί να είναι πολύ πιο γυµνασµένη από µια πολύ αδύνατη. Τα κιλά της έχουν σχέση µε το λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώµα και τις θερµίδες που καταναλώνει και όχι µε την εκγύµναση των µυών της. Ανεξάρτητα πάντως µε το τι δείχνει η ζυγαριά µας, η γυµναστική είναι απαραίτητη στη ζωή µας για να καίµε τις παραπανίσιες θερµίδες που λαµβάνουµε.
Τι λέγεται: Αν γυµνάζοµαι πολύ, θα πάρω βάρος. 
Τι ισχύει: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι, ενώ τρώνε σωστά και γυµνάζονται, παχαίνουν και θεωρούν ότι αυτό συµβαίνει γιατί µεγαλώνει το βάρος των µυών τους. Κάτι τέτοιο ισχύει µεν, αλλά όχι τόσο ώστε να αποτελεί πρόβληµα. Συγκεκριµένα, ο µυϊκός ιστός που δηµιουργείται µε τη γυµναστική ζυγίζει το πολύ 200 µε 300 γραµµάρια. Η αύξηση βάρους λοιπόν δεν έχει σχέση µε την άσκηση, η οποία το µόνο που κάνει είναι να βοηθάει στην απώλεια λίπους πάντα σε συνδυασµό µε ισορροπηµένη διατροφή.

Leave a Reply